Lodný jedálniček

Čo sa varí a je na lodi? Mohol by si byť členom našej posádky? Prečítaj si náš jedálniček.

Ak sa človek plaví popri európskom pobreží, má k dispozícii neobmedzenú ponuku potravín. Aj keď nevlastníme mrazničku a chladničku počas plavby vypíname, môžeme okrem zmrzliny nakupovať, čo nám príde na um.

Na stole sa objavia ryby, krevety, známa mandľová torta zo svätojakubskej cesty, holandské rybacie kibbeling či španielske čokoládové tyčinky churros.

Pozor!!! Blíži sa viacdňová plavba. Deň pred ňou sa navarí hustá hrachová polievka. Pre istotu - ak by nikto z posádky nebol schopný prvé dni variť. Bude sa podávať až do úplného zjedenia. A mimochodom, radšej si svoju porciu poctivo zjedz. Inak ju dostaneš na večeru, prípadne zajtra zamaskovanú v špagetách bolognese.

Prvé dni na mori sú za nami, nastáva normalita. Raňajky - ovsená kaša s muškami (hrozienkami) - sú obľúbenou pochúťkou žabiaka Carlosa z rozprávky Lilifee. Deti ju zbožňujú, a tak sa podáva každý deň v rámci šiestich mesiacov na vode a v Karibiku. (Pri pohľade na raňajky sa cítim ako polročné nemluvňa - pomóc, zase kaša!) Skutočným dôvodom neustáleho servírovania ovsenej kaše je jednoduchá príprava - voda, sušené mlieko a ovsené vločky sa aj pri vlnách zmiešajú skôr ako by sa natreli štyri chleby a hlavne sa nikomu pri teplote okolo 30 stupňov v malej lodi nechce prikurovať pečením chleba v rúre.

Čas obeda - prvé dni sa ešte servíruje zelenina. Dajme si cukinu, mrkvu a papriku. Deň tretí bez chladničky je čas zo zvyšného syra vyčarovať vyprážaný syr. Všetko čerstvé sa minulo. Slanina, mrkva a hrach z konzervy oživia cestoviny. Kukurica a zemiaky sú obľúbeným obedom. Výnimočne sa otvorí konzerva - ozaj výnimočne, lebo "čerstvé", teda čerstvo uvarené jedlo, chutí vždy lepšie.

Špenát, zemiaky a vajíčko
Špenát, zemiaky a vajíčko

Plavba cez oceán je nudná a náročná zároveň. Posádka nesmie zostať v nečinnosti. Uvaria sa buchty na pare. Najlepšie kysnú na slnku. K tomu sa spraví detská výživa z jabĺk a broskýň.

No, kaša na večeru - to by už bolo moc. Raz do týždňa sa upečie chlieb. Do rúry sa zmestia tri formy - takže dva chleby a jeden koláč.

Pár tipov, ak by si zostala bez chladničky. Namiesto

masla - arašidové maslo, kečup, avokádo;

mlieka - sušené alebo trvanlivé;

mäsa - suchá saláma, párky v konzerve.

Došiel chlieb. Vyber sucháre alebo opraž zvyšky na olivovom oleji.

Pevnina na dohľad. Mama žiari v kuchyni - škótske raňajky - praženica, fazuľa a toasty. 

Zase pobrežie - to sa patrí osláviť.

Dajme si aj niečo sladké.

Naša záchrana - karibský ostrov, ale francúzsky Martinique. Hostia sú vítaní. Dobrú chuť.

Za pár dní sa jedálniček zase zopakuje. Stále dookola.

Konečne šalát.

Oh nie, korona, karanténa. Zase nič čerstvé, ale veľa času na improvizovanie. Ocko robí švábske praclíky.

No čo? Hlásiš sa za člena posádky, alebo radšej zostávaš doma?