· 

Pomoooc búrka!!!

Nádherná modrá obloha, slabý vetrík fúka, slniečko svieti. Zrazu sa priženú čierne oblaky, more sa rozbúri. Dookola počuť hromy, vidieť blesky z každej strany.

Takúto predstavu majú ľudia v hlave. Keď som bola dievčatkom, tak sme sa z predpovede počasia vysmievali: "Určite to bude pravý opak toho, čo povedali." Dnes sa dá na predpoveď počasia spoľahnúť. 

 

Náš holandský priateľ a guru na počasie nám na začiatku plavby povedal: "Ste malá posádka s deťmi. Vaše počasie je vietor do 20 uzlov, spredu 15. Vlny do dvoch metrov." Keď sme sa toho držali, všetko bolo v poriadku. 

 

V dnešnej dobe existuje množstvo programov, ktoré na základe viacerých modelov vypočítavajú predpoveď počasia. Nie je možno na 100 % presná, ale dá sa na ňu spoľahnúť. Možno ukazuje vietor okolo 15 uzlov a bude to 20 uzlov, ale "určite" nie 30. Samozrejme, čím kratšia plavba, tým spoľahlivejšia predpoveď. Predpoveď na zajtra od 8:00 do 12:00 je veľmi presná. Pri plavbe 5 dní Lissabon - Madeira sa dá približne spoľahnúť na prvé 3 dni. Po troch dňoch je predpoveď vždy nespoľahlivá. 

 

A čo Atlantik? 18 až 25 dní? Prvé tri dni predpoveď bude platiť, potom sa môže zmeniť. Na Atlantiku je ale úplne iná situácia, lebo sa loď nachádza tam, kde má priestor. Ak príde silný vietor alebo vysoké vlny, môže ísť ktorýmkoľvek pre posádku príjemným smerom, lebo dookola je len voda. Keď sa vietor utíši, zase sa nastaví správny kurz. Priaznivá predpoveď na prvé tri dni je dôležitá, lebo po troch dňoch prestáva morská choroba a človek znesie aj nepriaznivejšie počasie.

Jan študuje počasie.
Jan študuje počasie.

Ale čo keď príde búrka? Predpoveď neuvádza lokálne úkazy ako hmla, búrka. Naozaj prišli čierne oblaky, bolo počuť  hromy a vidieť blesky, ale keďže sa predpoveď ohľadom sily vetra a vĺn potvrdila, nič "zlého" sa neudialo. (Samozrejme som strašne nadávala a plakala.) Neskôr sme videli, že miestna predpoveď ukazovala možnosť búrky.

 

A to je to vážne nebezpečenstvo. Nie, že by sa počasie náhle zmenilo, ale že človek nesprávne interpretoval predpoveď. Preto je pre neskúseného námorníka dôležitý veľký skúsený priateľ.

 

Čo ma hnevá? Keď ľudia hovoria ako ich počasie prekvapilo, dostali sa do víchrice s vysokými vlnami, pričom ich viacerí pred plavbou varovali, že počasie nevyzerá dobre.

 

Toľko k tomu:

 

Nenechaj sa prekvapiť počasím. Prekvap počasie a seď počas víchrice v prístavnom bare a daj si pivo. Ak si mamou, seď v prístave v podpalubí a hraj sa s legom.