· 

Plavba na plachetnici je nebezpečná

Nech vám budem rozprávať čokoľvek iné, nebudete mi veriť. Viete, prečo?

Nemôžete za to. Ste zo Slovenska. Ako ja. Možno ste výnimka. My Slováci nemáme more. Väčšina z nás sa pozerá na more skepticky a bojazlivo. Vidí malilinkú bielu loďku, obklopenú nekonečným modrým oceánom. Človeku sa nechce veriť, že plaviť sa v tejto škrupinke je dobrý nápad. 

 

V Holandsku stretávame v prístave veľa ľudí a každý z nich hovorí to isté. "Plaviť sa na plachetnici, to je zábava. Je to úplne jednoduché. Každý to zvládne. Moje deti sú už od mala s nami. Môj bratranec (brat, strýko, ...) sa nikdy neplavil na plachetnici,  jednu si kúpil, vyšiel s ňou na more a hneď mu to išlo."

 

To sú Holanďania. More je ich život. Každý druhý vlastní plachetnicu. Sadne si na ňu a už sa plaví.

 

My Slováci zostávame skeptickí. Slovák sa musí prehrýzť. Nemá dookola rodinu a priateľov so zámorskými skúsenosťami a vlastnými loďami. Slovák musí bojovať s morom aj so sebou, kým jeho vnútorný kompas nájde správny smer.

Bez filtrov a zmien farby. Hmla pri Kap Finisterre o 13:30. Nádherné, aj znepokojujúce. Trochu ako v Pirátoch Karibiku.
Bez filtrov a zmien farby. Hmla pri Kap Finisterre o 13:30. Nádherné, aj znepokojujúce. Trochu ako v Pirátoch Karibiku.

No tak čo? Nebezpečné, alebo nie?

Je prejsť cez cestu nebezpečné? Nie, je to ľahké a bezpečné. Skúste prejsť cez cestu v Kampale, hlavnom meste Ugandy a zmeníte názor. 

 

Tak isto je to na plachetnici. Ak ste v pobrežných vodách, trochu viete plachtiť, nefúka silný vietor, nie sú vysoké vlny, tak je to bezpečné a ľahké. 

Samozrejme s každým negatívnym faktorom pribúda nebezpečenstvo, alebo skôr nepohodlie, lebo plachtenie začne byť veľmi nepohodlným oveľa skôr, ako sa niekto dostane do nebezpečia. Prinajhoršom sa dáte zachrániť pobrežnou hliadkou.

 

Takže ešte raz. Loď kategórie A je postavená na plavbu po moriach a oceánoch. Postavili ju iní profíci ako ty, takže sa na ňu môžeš spoľahnúť. Zostaň na lodi, prípadne o ňu priviaž seba a svoje deti (my sme boli všetci priviazaní vždy) a nič sa ti nestane. Dokonca je tá loď skonštruovaná tak, že keď sa prevráti, tak sa vždy otočí dohora.

 

 

Či dieťa, či dospelý. Či pri brehu, či na oceáne. Vždy vesta a o loď pripútaný.
Či dieťa, či dospelý. Či pri brehu, či na oceáne. Vždy vesta a o loď pripútaný.

"Ochráň ma pred pobrežím a ja ťa ochránim pred vodou," hovorí loď.

Túto vetu starých Feničanov som vám nevyhnutne ešte chcela napísať. Možno budete čoskoro na lodi. Možno nie ako kapitán, ale ako pasažier. Zapamätajte si túto vetu. Ak je loď ďaleko od pevniny, ste v bezpečí.

Cape Town - naša loď. Vieme, že nás bezpečne prenesie cez moria a oceány.
Cape Town - naša loď. Vieme, že nás bezpečne prenesie cez moria a oceány.

Takže na lodí si v bezpečí, neumrieš, ale určite (ako sa tak pekne povie) zrušíš nervy.


To je už iná kapitola.